Jak na domácí foukanou

Foukaná je úplným základem dobré domácí péče. Bez ní to prostě nejde a my pro vás máme praktický návod, jak se do ní doma pustit. Možná protáčíte oči, že je to složité a že to nezvládnete. My ale slibujeme, že trénink dělá mistra a že to zvládne opravdu každý.

Ještě než sáhnete po fénu a kartáči, připomínáme vám teorii. Na našem blogu najdete článek, kde se dozvíte více o tom, proč vaše pokožka a vlasy foukanou potřebují. Dočtete se tam, jak teplo na vlasy působí, proč tento krok v domácí péči nevynechávat a na co si dát pozor. V článku se také dočtete, jak si vybrat fén a kartáč.

A teď už hurá na praxi!

Naše Lucka pro vás připravila video, ve kterém se můžete dozvědět, jak vlasy vyfoukat přes kulatý kartáč. Pokud vás zajímá jednodušší verze domácí foukané (přes plochý kartáč), máme ještě jedno video u nás na Instagramu.

Jak postupovat?

Sundejte turban

Vlasy po umytí můžete zabalit do turbanu. Nikdy byste v něm ale neměla vlasy nechávat dlouhé minuty, v horším případě i hodiny. Vyhněte se tomu, aby se pokožka zbytečně zapařila. Pryč s ním co nejrychleji.

Vlasy přes ručník lehce promačkejte a zbavte je přebytečné vlhkosti. Nikdy byste je však neměla ručníkem drhnout. Vlasy jsou v mokrém stavu velmi křehké.

Vlasy jemně pročesejte

Než se pustíte do foukání, vlasy důkladně rozčesejte. Budou hezky srovnané a nebudou se zbytečně zacuchávat nebo trhat. Vlasy rozčesávejte vždy od konečků ke kořínkům, postupně a jemně.

Pokud máte s rozčesáváním problémy, ujistěte se u vašeho kadeřníka (nebo nám napište), že používáte kondicionér, který odpovídá potřebám vašich vlasů. Pokud ano, ale i přesto máte s rozčesáváním za mokra problémy, doporučujeme sáhnout po pečujícím spreji. Pro přírodní vlasy je skvělou volbou Quenching Mist, pro vlasy barvené a zesvětlované je to pak bezoplachový Bi-Phase kondicionér.

Aplikujte styling a termální ochranu

Aby foukaná vydržela krásná, ve vlasech zůstal objem nebo se vám vlasy podařilo zkrotit, doporučujeme používat stylingové přípravky. Je to hodně individuální – můžete vybrat něco na objem nebo třeba pro snadnější vyhlazení.

Ať už do vlasů dáte pěnu, nějaké mlíčko či krém, nikdy nezapomínejte na termální ochranu. Některé produkty již takové složky obsahují, můžete si také vybrat produkt, který se na ochranu před teplem specializuje. My nedáme dopustit na Thermal Image.

Vlasy finálně pročesejte a jdeme na foukání!

Foukání pokožky a kořínků vlasů

Nejprve profoukejte vlasovou pokožku a kořínky. K tomu ještě nutně nemusíte mít na fénu hubici. Vlasy nadzvedávejte a foukejte k jejich kořínkům. Snažte se je nadzvedávat bez zbytečného cuchání, můžete si pomoct také plochým kartáčem. S fénem není potřeba nijak kymácet ze strany na stranu (nechceme rozfoukávat vlasovou kutikulu), naopak jej jen směřujte k vlhkým místům a držte ho vždy po směru růstu vlasů.

Snažte se zbytečně nepřesušovat délky vlasů, měly by si stále zachovat částečnou vlhkost, aby se daly později kulatým kartáčem hezky tvarovat.

Rozdělení vlasů do sekcí

Vlasy si během foukané rozdělte na 2–3 patra, záleží na hustotě vašich vlasů. Foukat začněte odspodu, ostatní vlasy tedy přichytněte nahoru sponkou.

Je to tady – sáhněte po kartáči a hubici

Na fén připněte hubici. Ta je pro dobrou domácí foukanou naprosto zásadní. Pomůže vám totiž usměrňovat vzduch v potřebném směru.

Prameny v jednotlivých sekcích postupně pokládejte na kulatý kartáč a fénem foukejte po jejich směru. Nikdy hubici fénu nepřikládejte kolmo na kartáč (nebo proti růstu vlasů), ale foukejte vždy po směru růstu vlasů. Ideální směr poznáte tak, že vám vlas za fénem vlaje. Správný sklon fénu na kartáč je naprosto zásadní – chcete krásně uhladit šupinky vlasové kutikuly.

Fén není potřeba přikládat přímo na vlas, ale držte jej cca 5–10 cm od vlasů. Nebojte se, takhle to úplně stačí a zabráníte zbytečnému přepalování pramene.

Nabírejte jednotlivé vlhké prameny na kartáč a krásně s ním klouzejte až ke konečkům. Tahle část se nám dost těžko popisuje – mrkněte na video, jak to má vypadat.

Postupně se dostáváte do vyšších pater.

Ve videu používáme fén značky Dyson – ty máme u nás ve Spellu úplně nejraději.

Foukání horní části vlasů

Pokud byste vlasy ráda vyfoukala do krásného objemu, doporučujeme v horní části vlasů použít kartáč jako takovou natáčku. Horní část vlasů stačí rozdělit na přední a zadní část.

Nejprve namotáte zadní část vlasů na kartáč a profouknete. Poté to stejné uděláte s přední částí. Pramen vyfoukáte směrem dovnitř a pak pustíte.

Nejprve vyfoukáte tímto způsobem zadní část vlasů. Tohle je už trochu obtížnější manévr, takže pokud by vám to tak úplně nešlo, můžete začít nejdříve přední částí. Pramen vyfoukáte směrem dovnitř a pouštíte dozadu. 

Vlasy můžete v natáčce pro větší fixaci tvaru profouknout také studeným vzduchem.

Finální styling

Nakonec vlasy rozhoďte a srovnejte tak, jak máte ráda. Aby foukaná vydržela co nejdéle a odolala plihnutí nebo třeba přebytečné vlhkosti ve vzduchu, doporučujeme výsledek zafixovat vhodným stylingovém produktem.

Skvěle poslouží třeba vlasový sprej Chrono Control, pro pevnější objem doporučujeme suchý styling Instant Reset.

Ani video a náš návod nestačí?

Ani na konci článku a po dokoukání videa nemáte pocit, že to zvládnete? Poproste o pomoc svého kadeřníka a zkuste si správné držení kartáče a fénu pod jeho dohledem.

Jako další variantu vám rádi doporučíme naše individuální online kurzy foukané. Celé vznikly v době karantény, kdy jsme přemýšleli, jak být s našimi klientkami v kontaktu a pomoct jim s krásnými vlasy alespoň na dálku. Tento kurz jsme však na e-shopu nechali i po karanténě, protože zpětná vazba klientek, které tuto možnost využily, byla úžasná. Vlasy budeme společně foukat přes videohovor, součástí je i podrobná konzultace a naše tipy na míru pro vaše vlasy. Opravíme chyby a navedeme vás na správnou cestu. Mrknout se můžete tady!