Jak na správnou aplikaci masky

Simca

Maska na vlasy – to je hloubková péče, která dokáže vaše vlasy božsky vyživit a opečovat. Máme pro vás video, kde vám ukážeme, jak na správnou aplikaci masky – nikdy to totiž není jen o zázračném produktu, ale také o tom, jak jej použít správně. V článku vám o maskách prozradíme ještě víc – pro jaké vlasy je hloubková péče vhodná, ale třeba i to, co s maskou určitě nedělat.

Jaké vlasy si masku zaslouží

Každé vlasy, kterým hrozí oslabení a jsou namáhané. Tím pádem se dá říct, že vlastně úplně každé. O výživu vlasů u kořínků se přirozeně stará vlasová pokožka, ale délky vlasů jsou v tom tak nějak samy.

Na vlasy působí několik vlivů, které se dlouhodobě můžou podepsat na jejich kvalitě. Jsou to vlivy chemické (barvení a zesvětlování), mechanické (to je vše, co s vlasy děláme my sami – česání, nešetrná manipulace s gumičkami, ale i žehlení, kulmování, nebo třeba ucho kabelky…) a pak vlivy z vnějšího prostředí (sluníčko, mráz, vysoká vlhkost vzduchu, prach a smog).

Se správným výběrem masky a dobře zvolenou častostí používání to vašim vlasům vždy prospěje.

Jak často masku používat

U vlasů, u kterých řešíme nějaký problém, doporučujeme masku používat pravidelně každé 3.-4. mytí. Vlasům, které jsou bezproblémové, doporučujeme masku dopřát jednou za měsíc.

Maska není to stejné jako kondicionér

Jaká je nejčastější chyba, na kterou při používání masek narážíme? Klientky používají masku místo kondicionéru. Nejčastěji je k tomu vede klasická zkušenost, že “kondicionér mi nikdy nefungoval, nemůžu vlasy rozčesat,” a tak masku za tento produkt zamění. Většinou je to tím, že jejich zkušenost byla ještě v době, kdy používaly třeba jen péči z drogerie, která nedokázala naplnit potřeby, které jejich vlasy měly.

Nikdy nepoužívejte masku při každém mytí. Nikdy nenahrazujte kondicionér maskou. Maska funguje jinak, jde do vlasu hluboko a její extrémně časté používání může napáchat škody. Vlasy nejsou schopné takto silnou péči vstřebávat při každém mytí – výsledkem je, že je vlas přepečovaný, pod silou péče plihne. Dalším nechtěným účinkem je také to, že se barva od kadeřníka vymývá rychleji, nebo vlasy elektrizují. Je to zbytečné nejen časově, ale také finančně. 

Jak na správnou aplikaci masky

Umytí vlasů šamponem

Vše začínám dobrým umytím vlasů šamponem. Tomu, jak správně vlasy umýt jsme se věnovali v tomto článku. Dáme si tady alespoň stručné opáčko, na co si dát pozor. Budeme však moc rádi, když se začtete do celého článku tady.

Vlasy ještě před namočením důkladně pročesejte, poté je pečlivě propláchněte vodou. Dávku šamponu (o velikosti lískového oříšku) lehce rozetřete mezi dlaněmi a aplikujte k pokožce. Zapracujte bříšky prstů u pokožky a pěnu nechte jemně zklouzávat do délek. Šampon dobře opláchněte, zbavte se pěny.

Lehké vysušení vlasů ručníkem

Přebytečnou vodu z vlasů vymačkejte jemně do ručníku. Díky tomu nebudeme masku zbytečně ředit vodou a z aplikace dostaneme maximum. Vlasy nikdy ručníkem nedřeme, spíše jej jen do vlasů lehce přikládáme.

Rozdělení vlasů do sekcí

Tento krok je dobrovolný a nejvíce jej doporučujeme především těm, které mají vlasy více husté, nebo dlouhé. Vlasy si rozdělte do dvou sekcí. Díky tomu je aplikace jednodušší a hlavně – masku aplikujeme všude tam, kde je potřeba. Nezapomínejte být velmi šetrná, voda a šampon totiž ve vlase otevřely vodíkové vazby a vlasy jsou teď extrémně křehké. Hurá pro masku!

Dávkování masky

Kolik je tak akorát? Doporučujeme využít lžíci z kuchyně – lépe tak odhadnete množství a nebudete produktem zbytečně plýtvat. Víme, že jen tak do dlaně se to odhaduje trošku nešikovně. Díky lžíci pak do krabičky ani nezanesete zbytečnou vlhkost, nebo třeba nějaké nečistoty – a maska vám vydrží i několik měsíců.

Pokud jsou vaše vlasy jemné, bude vám stačit jedna lžíce masky. Pokud jsou vlasy husté, nebo hodně dlouhé, dopřejte vlasům lžíce dvě.

Aplikace masky

Masku lehce rozpracujte mezi dlaněmi a vetřete ji šetrně do vlasů. Do jaké části vlasů masku aplikovat? Doporučujeme to od úrovně gumičky, když máte vlasy v culíku, dál. Jak už jsme zmiňovali, vlasy jsou velmi křehké, a proto doporučujeme nespěchat. Z aplikace masky si mužete udělat příjemný rituál a my to doporučujeme všema deseti.

Včesání masky

Do sprchy či vany doporučujeme přibrat také kartáč – pro tyto účely jsou skvělé plastové Tangle Teeezery. Masku můžete do vlasů hezky včesat a tím ji dostat i do míst, které jste v předchozím kroku třeba vynechala.

Při včesávání masky postupujte velmi opatrně, postupně od konečků výš a výš – to abyste vlasy nepotrhala.

Tento krok doporučujeme především těm, kterým to struktura vlasů pohodlně dovolí. Pokud jsou vaše vlasy hodně narušené (třeba zesvětlováním), nebo mají hodně porézní strukturu, budou se kartáči trochu bránit. Hřeben se bude zasekávat – v tomto případě včesávání vynechte.

Doba působení

Vlasy můžete lehce zatočit, nebo je sepnout a nechte masku působit 5-10 minut. Doba působení vždy závisí na konkrétním produktu, a tak doporučujeme dobře pročíst návod. Nikdy však masku nenechávejte působit kratší dobu – maska proniká hluboko do vlasu a je potřeba, aby měla dostatek času nejen vlas vyživit, ale také uzavřít.

Opláchnutí masky

Jakmile uplyne doba působení, můžeme se pustit do smývaní. Buďte důkladná – vlasy různě nadzvedávejte, pohybujte s nimi. Je velmi důležité masku spláchnout dobře, aby vlasy zůstaly bez zatížení. Dopřejte si klidně i minutu, nebo dvě – opět velmi záleží na hustotě a délce vlasů.

Následuje za maskou kondicionér? Záleží…

Často se nás na Instagramu ptáte, zda musíte po masce používat ještě kondicionér. Naše odpověď? Záleží na značce produktu – čtěte a dodržujte návod.

U péče od System Professional, se kterou pracujeme u nás ve Spellu my, to potřeba není – určitě však znovu klademe důraz na to, abyste dodržela dobu působení a otevřený vlas se stihl bezpečně uzavřít.

A jak vybrat tu správnou?

Doporučujeme se poradit s kadeřníkem. V tomto případě zohledňujeme nejen potřeby délek vlasů, ale také kontext toho, jakou péči už doma máte. V některých případech volíme masku ze stejné řady jako je třeba kondicionér, jindy se rozhodneme vlasům dopřát jiné složení, než mají při běžném umývání.

U vlasů přírodních s oblibou saháme po masce Hydrate, LuxeOil, nebo třeba Volumize (ta se dává k pokožce). Barvené a zesvětlované vlasy milují nejen masku LuxeOil, ale také Color Save, nebo Repair. Vlasy božsky vyživí a vyhladí maska Smoothen. Milují ji i kudrnaté krásky. Pokud řešíte obtíže citlivé pokožky, pak by vám mohla vyhovovat maska Balance, v případě lupů pak maska Purify.

Doporučujeme však vždy konzultaci s kadeřníkem.

Maska patří do délek… nebo?

Většina masek, které jsou na trhu, jsou určené především k opečování délek. Existují však i masky, které jsou určené k pokožce. Většinou se jedná o produkty, které řeší obtíže jako je svědivost pokožky, lupy, případně také objem.

Kdy masku vynechat?

Když jsou vaše vlasy čerstvě tónované od kadeřníka

Nedoporučujeme domácí aplikaci masky na čerstvě barvené, nebo tónované vlasy. Tím, že maska vlas otevírá velmi hluboko, mohly by její regenerační účinky ovlivnit výdrž čerstvých pigmentů. Velmi náchylné je to u blond ostínů – především tedy u vlasů, které jsou zesvětlované (melír, balayage) a poté tónované.

Masku doporučujeme tedy použít nedříve cca po 2 týdnech od aplikace barvy.

Když jsou vaše vlasy extrémně jemné

Když masku dobře vyberete, aplikujete a poté i vymyjete, není problém ji používat i u velmi jemných vlasů. Pokud vy vám přeci jen maska nevyhovovala a měla byste pocit, že jsou vlasy i tak zatížené – zkuste omrknout hloubkově působící emulze. Ty jsou sice velmi koncetrované, ale aplikují se ve formě lehké pěny. O správném výběru se vždy poraďte s kadeřníkem.