Jak si vybrat kartáč pro péči na doma

Kartáč na vlasy – možná maličkost, o které by vás ani nenapadlo, že je nějak extra důležitá a že může ovlivnit kvalitu vašich vlasů. Lámete si hlavu, jaký kartáč je pro vás ten pravý a po kterém sáhnout? Poradíme vám!

Pro běžné domácí rutiny jako je umývání vlasů, rozčesávání a foukaná potřebujeme tyto druhy kartáčů:

  • kartáč pro běžné rozčesávání;
  • kartáč pro foukání – ten může být plochý nebo kulatý;
  • kartáč na mokré vlasy – do sprchy a do vany.

Je dost možné, že ve vašem případě si vystačíte jen se dvěma kousky, protože se některé kroky v domácí péči dají vyřešit stejným modelem. Jaké je naše doporučení a které kousky máme ozkoušeny tak, že bychom za ně dali ruku do ohně?

Kartáč pro rozčesávání a pročesávání během dne

Pro rovné vlasy:

Pro rovné vlasy doporučujeme na běžné rozčesávání pořídit plochý kartáč. Takovou specifikaci mají desítky kartáčů – na co se tedy zaměřit?

Protože je to kartáč, který používáte opravdu každý den, přikláníme se k tomu do něj investovat a pořídit si kvalitní kousek, který kombinuje syntetické a přírodní štětiny. Tohle kombo totiž dokáže vlasy krásně rozdělit, vlasové vlákno vyhladit a vyleštit, ale také jej zbavit nečistot. Takovým našim top tipem je kartáč od značky Y. S. Park s roztomilým označením “želva.” Díky kombinaci dřeva a přírodních štětin nedochází ke zbytečnému elektrizování, skvěle se drží a hlavně, vydrží vám roky.

Pokud hledáte dostupnější variantu, která je čistě syntetická, skvěle můžete vybrat u značky GHD.

Pro kudrnaté vlasy:

Pokud jsou vaše vlasy kudrnaté, doporučili bychom vám některý z kartáčů Tangle Teezer. Nezapomínejte však, že kudrnaté vlasy rozčesáváme jen těsně před umýváním, během aplikace kondicionéru či masky nebo po umytí před aplikací stylingu.

Pokud bychom kudrnaté vlasy česali častěji mezi mytím, přirozená struktura vln by byla narušená a vlny by tak byly rozbité. Ještě větší problém vzniká, když strukturu vlasů podporujete nějakým stylingem (třeba gelem), se kterým vlny zatvrdnou. Takovým česáním může dojít k polámání vlasů.

Kartáč pro foukání

Pro začátečníky a ty, kterým jde hlavně o objem

Pokud s foukanou nemáte zkušenosti a kulatý kartáč vás děsí, sáhněte po plochém kartáči.

Pokud máte možnost investovat, vyberte si “želvu” od Y. S. Park. Díky průduchům vlasy vysušíte rychle, kombinace přírodních a syntetických štětin je pro vlas nejlepší – vlasová kutikula bude dokonale uzavřená a vyhlazená.

Pokud hledáte dostupnější variantu, vyberte si plochý kartáč od GHD.

Jestliže jste v začátcích a nebojíte se výzev, pojďte do kulatého keramického kartáče od GHD. Díky hladkému povrchu kartáče i rozestupu mezi štětinami se vám s ním bude hezky manipulovat. Vlasy budou po této ploše pěkně klouzat.

Tento kartáč doporučujeme i těm, kteří mají jemné vlasy a touží především po objemu.

Pro pokročilé i pro nepoddajné vlasy

Pokud máte s kulatým kartáčem už praxi a chcete svou foukanou posunout na vyšší level, je čas na kulatý kartáč od Y. S. Park. Tyhle kartáče jsou něco jako Ferrari mezi kartáči – bez přehánění. Milují je kadeřníci po celém světě.

Tento kartáč doporučujeme jako “finální” cíl také pro všechny, kteří mají nepoddajné vlasy, které jdou těžce zkrotit. U takových vlasů je totiž největší výhrou kombinace přírodních a syntetických štětin – vlasy nádherně usměrní a vyhladí. Samozřejmě musíme jedním dechem dodat, že u takto náročných vlasů si můžete velký kus práce usnadnit dobrou volbou stylingového produktu.

Kartáč pro mokré vlasy

Tento kartáč je tak trochu “navíc” – jakmile ho ale zkusíte, nebudete chtít jinak. Za nás ze Spellu doporučujeme pořídit jeden kartáč na zapracování kondicionéru a masky do mokrých vlasů. Díky lehkému pročesání vlasů zajistíte rovnoměrné rozprostření produktu do celých délek. Produkt pak také hezky vymyjete a vlasy uspořádané už z umývání se vám budou snadněji rozčesávat i před foukáním.

Na tyto účely vám skvěle poslouží obyčejný kartáč od Tangle Teezer. Ten představuje ideální volbu pro mokré vlasy, zároveň mu neškodí vlhké prostředí.

Pokud jsou vaše vlasy za mokra při aplikaci kondicionéru nebo masky stále hrubé a kartáč se vám ve vlasech spíše zasekává, doporučujeme tento krok vynechat.

Jak a kdy vlasy správně pročesávat?

Od konečků po kořínky

Velmi často se setkáváme s tím, že jsou vlasy klientek poničené mechanicky. Po dalším povídání s klientkami často zjišťujeme, že je příčinou nešetrné rozčesávání. Ano, i rozčesávání má svůj správný postup. Ale neděste se – je to maličkost.

Vlasy vždy rozčesávejte postupně od konečků směrem nahoru ke kořínkům. Tento postup volte u suchých vlasů, ale i za mokra. Vlasy nechcete potrhat a tímto způsobem eliminujete případné “uzlíky” a jiné nerovnosti.

Vlasy vždy pročesáváme ještě před umytím

Než se pustíte do umývání vlasů, vždy je důkladně pročesejte. Proč?

Z vlasů dostaneme pryč první nánosy nečistot, do pročesaných vlasů snadněji vpracujete šampon, ale i kondicionér nebo masku. Vlasy díky tomu nebudete při mytí zbytečně zacuchávat.

Vlasy vždy pročesáváme před spánkem

Nejen vaše pleť si zaslouží svou rutinu na konci dne. Nezapomínejte na vlasy!

Dobrým kartáčem můžete z vlasů vyčesat nánosy z okolí, jako je třeba městský prach. Vlasy krásně připravíte na spánek a během noci se budou méně cuchat. A v neposlední řadě – česání je samozřejmě i takovou lehkou masáží pokožky hlavy. A spokojená a prokrvená pokožka = zdravé vlasy.

Pozor – výjimku z tohoto pravidla mají všechny kudrnaté krásky, které použily tužící styling pro definici vlny. Tyto vlasy nechte tak, jak jsou. Česání by vlasy zbytečně polámalo.

Dbejte na čistotu kartáče

Stejně jako u make-upu kladou vizážistky obrovský důraz na čistotu štětců, my v tomto článku musíme zmínit také čistotu kartáče. Vlasy z kartáče vždy odstraňte (rukou nebo třeba špejlí či hrotem jiného stylingového kartáče), zbytečně je nenechávejte mezi štětinami. Nezapomínejte kartáč také jednou za čas umýt – skvěle vám k tomu postačí šampon na vlasy. U dřevěného kartáče si dejte pozor na jeho rukojeť – snažte se ji namočit co nejméně a vždy nechte kartáče důkladně proschnout. Pro krásně zdravou pokožku bez obtíží také nedoporučujeme kartáč s nikým sdílet.

Pomohl vám náš článek nebo jste se dozvěděli něco nového? Třikrát sláva, máme radost! Pokud byste potřeboval/a s něčím poradit, napište nám. Třeba na náš Instagram nebo na chat, který najdete na webu.