Letní péče o vlasy – jak na ni?

Energie 288

Snad i letos nás čeká opalování, koupání a možná i cesty k oceánu – ale i během léta v Česku je na místě myslet na letní péči. Nejen naše pokožka totiž potřebuje chránit před sluníčkem – i vlasy si během teplých měsíců zaslouží kousek pozornosti navíc. Není to jen UV záření, velkou roli hraje také sůl, chlorovaná voda či vítr. Struktura vlasů může být snadno narušená, ty pak ztrácí hydrataci a kvalita proteinových struktur jde dolů. 

Co se s vlasy během letních měsíců děje? 

Sluneční záření rozkládá vlasové pigmenty (melanin), a právě proto během letních měsíců přírodní vlasy lehce světlají, barvené se rychleji šisují. UV záření narušuje také proteinové struktury, to vede k oslabení vlasové kutikuly. 

Chlór z vlasů odstraňuje lipidy, vlasy ztrácí lesk a pružnost, a to zas vede k vyšší náchylnosti k mechanickému narušení a k roztřepeným konečkům. Vlasy jsou matné, suché a hrubé na dotyk. 

Slaná voda vlasy vysouší. Všichni známe ten pocit na kůži – to stejné se děje i s vlasy. Její osmotické vlastnosti vytahují z vlasů hydratační složky, takže se vlas stává porézní a suchý. Obtížné rozčesávání a zacuchávání je tady.

4 pravidla péče o vlasy během léta 

Nevystavujte je zbytečně přímému slunečnímu záření. Klobouk, šátek, volný cop. Na tuto ochranu nemyslete pouze u moře. Patří také do rozpáleného města nebo na hory.

Nenechávejte ve vašich vlasech působit chlór či sůl déle, než je nutné. Sprcha po koupání je nejlepší záchrana. Nezapomínejte si na lehátko přibalit také UV ochranu pro vlasy.

Zbytečně vlasy nenamáhejte – žehlení a kulmování doporučujeme nechat na méně náročné období. V žádném případě nepodceňujte termální ochranu při foukání. Dejte si pozor na jemné rozčesávání (začněte hezky u konečků a postupujte nahoru), nestahujte vlasy do nešetrných a pevných drdolů či culíků, gumičku sundávejte vždy jemně a s láskou.

Doplňte svou běžnou péči o vlasy o letní kosmetiku, která vlasy vyčistí od nánosů soli, chlóru i opalovacích krémů a olejů. Důležité je myslet také na následnou kvalitní výživu a regeneraci – pečující kondicionér je absolutní základ. Báječnou službu dělají také spreje a krémy na ochranu vlasů před UV zářením – patří do vlasů se stejnou pravidelností jako ochranné krémy na kůži. Před sluněním, během pobytu na sluníčku i po koupání.

Jak na čištění a regeneraci vlasů během léta?

Po speciálním letním šamponu doporučujeme sáhnout pokud se chystáte k moři, kde jsou vlasy vystavené soli, nebo k bazénu, kde je může oslabovat chlór. Šampon ze solární řady doporučujeme také těm, kteří hodně sportují, nebo pravidelně používají opalovací krémy a oleje. Šampon je velmi silně čistící a z vlasů stáhne všechny tyto nečistoty a zanechá vlasové vlákno čisté a nezatížené.

Tip: Vlasy byste měla během dovolené umývat čistícím šamponem pokaždé, když mají za sebou ten den koupání ve slané nebo chlorované vodě. Nezapomínejte však vlasy pravidelně oplachovat už během dne – sprcha se sladkou vodou je váš nejlepší kamarád!

Když vlasy důkladně čistíme (vlasová kutikula se otevírá, aby mohly nečistoty odejít), je vždy potřeba dodat i následnou bohatou výživu, která vlasové vlákno opět uzavře. Přivítejte kondicionér! Ten z letní řady voní božsky a vlasy po něm budou zase krásně měkké, lesklé a plné života. A přesně to během léta potřebují.

Tip: Pokud jsou vaše vlasy hodně narušené, dlouhodobě je zesvětlujete, máte problémy s rozčesáváním, nebo jste u moře na déle – přidejte do kondicionéru jedno dvě pumpnutí oleje Solar. Vlasy důkladně opláchněte.

Letní šampon a kondicionér

5f39d4d6-f7d1-4041-a2b0-e91880e8c60a-opt

Hair & Body Shampoo

2433a08e-cc0e-4f99-adef-2a825b826fd6-opt

Hydro-repair Cream

A jak chránit vlasy před UV zářením?

Must have pro letní péči bez kterého se neobejdou žádné vlasy? UV ochrana! Nejen naši pleť a pokožku je důležité chránit před vlivy slunečního záření. Stejnou péči si totiž zaslouží i vlasy!

UV ochrana

3a9c4fd4-65a3-4dbd-8fab-1a4498e2cef2-opt

Helio Spray

cfbdbef9-f6bf-4f77-812d-3bdd733fb22d-opt

Sealing Cream

2584b1ff-6904-40f3-bb43-5f0cd98b7a2a-opt

Sun Oil

Helio Spray sprej je vhodný pro všechny typy vlasů při vystavení sluníčku. Je voděodolný, lehký a má nemastné složení. Zabraňuje poškození vlasů, blednutí barvy a ztrátě hydratace.

Jak ho používat? Produkt používejte před každým sluněním a jeho aplikaci opakujte několikrát během dne. Tento sprej je možné nanést také do vlasové pokožky. Neopalachujte.

Sealing Cream je skvělou variantou UV ochrany pro vlasy s hrubší strukturou, které mají problémy s rozčesáváním a vlivem slunce a letního koupání je trápí krepatění a dehydratace. Krém poskytuje hloubkovou výživu, která chrání vlasy před UV zářením a negativními účinky slané a chlorované vody.

Jak ho používat? Krém nanášejte do vlasů před i během slunění. Aplikaci je potřeba zopakovat po koupání. Lze použít také jako stylingový krém pro krepaté vlasy.

Sun Oil je náš velký oblíbenec! Tento olej dodává vlasům během slunění hebkost a měkkost. UV filtry v kombinaci se směsí olejů vlasy krásně chrání a ošetřují.

Jak ho používat? Tento olej můžete použít různými způsoby. Používejte jej do délek během slunění pro ochranu před sluníčkem, nebo ho smíchejte s kondicionérem jako extra dávku regenerace při umývání vlasů. Malé množství můžete také aplikovat do vlasů během foukání pro dodání jemnosti a lesku.