Konec lámání vlasů! Jak na to?

Lámavost vlasů – časté téma našich dlouhovlasých klientek při návštěvách ve Spellu, ale pravidelně na něj narážíme také při našich online konzultacích na našem chatu na našem e-shopu. Pojďme se na to podívat blíž!

Jak často vlasy stříhat?

Vše začíná v křesle u kadeřníka. Stříhání byste svým vlasům měla dopřávat pravidelně, každé 3-4 měsíce. Není třeba se bát, že tím vaše délky utrpí, že vlasy nedorostou. U dobře opečovávaných vlasů se bavíme třeba jen o 1 centimetru. Pokud byste střih odkládala, může se stát, že bude naopak nutné vlasy střihnout více. Jakmile je jednou vlas narušený, nelze tento stav vrátit zpět a odkládání střihu může způsobit, že se bude vlas ničit víc a víc. Právě to pak vede k tomu, že kadeřník musí vzít při zastřihávání vlasů více.

A jak proti třepení bojovat doma? Kvalitní profesionální péčí, kterou vyberete na míru s kadeřníkem a dobrými rituály. My víme, je to pořád to stejné, ale ono je to opravdu pořád o těch stejných principech. 

Jak lámavosti a třepení vlasů předcházet?

Kvalitní domácí péče, kterou je vždy potřeba volit na míru, dostatečně silnou a dobře nakombinovanou, aby se produkty doplňovaly.

Pro délky vlasů je naprosto zásadní pravidelné používání kondicionéru – bez toho to nejde. Stejně tak maska na vlasy je v některých případech nutnost – zvláště u vlasů chemicky upravovaných (barvení/zesvětlování), ale i u těch přírodních, které foukáte, žehlíte, kulmujete, jsou vystaveny slunci i chladu, u kterých chcete, aby zůstaly krásné a silné i v délkách.

Pokud si přejeme mít dlouhé a pevné vlasy, je velmi důležitá prevence jejich oslabení v délkách dobrými produkty, ale také osvojení správných a šetrných návyků.

Co všechno vlasové délky ovlivňuje a na co si dát pozor?

  • Jemné rozčesávání – od konečků po kořínky, bez trhání. Nepodceňujte výběr kvalitního kartáče. Nejlepší službu vám udělá takový, který kombinuje syntetické a přírodní štětiny.
  • Umývání vlasů – bez zbytečného zacuchávání. Nikdy nevynechávat kondicionér, vždy dodržujte doporučenou dobu působení produktu.
  • Foukání – teplý vzduch fénu finálně uzavírá vlasovou kutikulu. To je potřeba pro vyšší odolnost vlasu proti vnějšímu poničení. Vlasy jsou silnější a odolnější.
  • Termální ochrana – tu byste neměla nikdy vynechávat při žádné tepelné úpravě, nezáleží na tom, zda jde o foukání, kulmování, nebo žehlení.
  • Gumičky – nikdy nepoužívejte ty kuchyňské, které vlas potrhají. My máme rádi pružinkové od Tangle Teezer, ale ani tou klasickou látkovou nic nezkazíte. Jen vyberte ty volnější, dejte si pozor na utahování a především na jejich sundávání. 

Možná by vás vůbec nenapadlo na…

  • Utažené drdoly,
  • tahání gumičky silou z vlasů,
  • přivírání vlasů do zipu bundy, nebo pod ucho kabelky či batohu – auč!

Všechny tyto zmíněné body jsou velkou mechanickou zátěží pro vlas. Vyhněte se jim a možná na ně upozorněte třeba i kamarádku, nebo ségru. Jsou to totiž maličkosti, které si vůbec neuvědomíme a přitom dokáží napáchat velké šody. Často se u klientek setkáváme s tím, že mají ulámané vlasy například na pravé straně hlavy, protože tam nosí ucho kabelky. Jednou se samozřejmě nic nestane, ale pokud to děláte každý den několikrát, na kvalitě vlasu se to podepíše.

Kulmofény – ano, nebo ne?

Nic nenahradí dobrou foukanou s fénem a kartáčem. Kulmofén je možná rychlejší a pohodlnější, bohužel však ve většině případů fungují přesně naopak, než potřebujeme.

V čem je problém? Bohužel jsou rovnou dva. Prvním je to, že kulmofén fouká do všech stran – což je přesným opakem toho, co vlas potřebuje. V článku o domácí foukané jsme si popisovali, že je potřeba fénem foukat po směru vlasu dolů, a tak uhlazovat vlasovou kutikulu. Jen tak se vlas stává pevným a odolným. Když foukáme proti směru vlasových šupinek (což se děje právě v případě kulmofénu), postupně je oslabujeme – tím se vlas stává v několika místech křehkým a náchylnějším ke zlomení.

Druhým probém je také velmi horké tělo kartáče, na které vlasy několikrát přikládáte. Oproti kartáči na kterém vlas poměrně rychle klouže, je to další zbytečné zatížení. Ještě horší to je, když vlasy přes kulmofén foukáte hned po umytí, když jsou velmi mokré.

Důsledky používání kulmofénu nejsou vidět hned, ale jeho používání se sčítá a končí ve většině případů neštěstím.

Jakými produkty vlasové délky rozmazlovat?

Základním produktem, který pečuje o vlasové délky je kondicionér. Ten vždy volíme dle potřeby konkrétních vlasů, ohlížíme se především na to, zda jsou vlasy přírodní, nebo chemicky upravované kadeřníkem.

K tomu doporučujeme s kadeřníkem vhodně zvolit také masku na vlasy – ta by neměla scházet v pravidelné péči u všech barvených, nebo odbarvovaných vlasů. Doporučujeme ji také těm, kdo chtějí kvalitu vlasů zachovat a vlasům občas dopřát extra péči. Vlasy jsou vystaveny vnějším vlivům jako je sluníčko, zima, ale i teplu při foukání, kulmování a žehlení, nebo mechanickému poškození. 

Šampon + kondicionér + maska

9e5c89dc-3375-4039-9b84-b0be1a11cc8b-opt

H1 – Hydrate Shampoo 250 ml

10b5a0bb-3665-4353-bc66-0e4542436e7f-opt

C2 – Color Save Conditioner 200 ml

fd512582-8b9b-4725-b72b-2e45c7ee5cce-opt

R3 – Repair Mask 200 ml


Foukání je potřeba! Tohle je stále bohužel časté překvapení. Teplý vzduch vlas po umytí finálně uzavírá (vlas je odolný proti vnějším vlivům) a poděkuje vám také pokožka (menší produkce mazu, prevence lupivosti). Aby bylo foukání šetrné – nevynechávejte termální ochranu. My milujeme Thermal Image. A připomínáme jen ve zkratce – pozor na kvalitní fén (nesmí pálit!), jemný kartáč a hlavně na sklon fénu při foukání. Více najdete ve článku o foukání a také v našem návodu na domácí foukanou tady.

Fén + termální ochrana

7627_7-1641667443

Ionizační fén na vlasy – Parlux Alyon

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

EIMI – Thermal Image 150 ml

Vlasy jsou často poškozeny během rozčesávání. Pokud vaše vlasy nemůžete rozčesat snadno ani po aplikaci kvalitního kondicionéru, sáhněte po pečujícím spreji. Quenching Mist doporučujeme nejčastěji pro přírodní vlasy, kterým schází hydratace. B-Phase kondicionér milují naše barvené a zesvětlované klientky. Stačí dvě tři stříknutí a vlasy rozčešete bez problémů. Jak vlasy správně pročesávat? Klikněte si na článek tady.

Pro snazší rozčesávání

97ad9eda-0d34-435e-8908-a68863359716-opt

C5B – Color Save Bi-phase Conditioner 185 ml

system-professional-h5-2

H5 – Hydrate Quenching Mist 125 ml

Hledáte něco, čím délky vlasů tak nějak “pohladit”? Pro ty z vás, které milují vlasové oleje, je tu Luxe Oil. Délky krásně opečuje, vyhladí a budou se lesknout. Pokud olej není to pravé a vaše konečky mají sklony k třepení se, přidejte do své rutiny krémový balzám Perfect Ends

Ochrana pro konečky

Luxe-oil-olej

L4 – LuxeOil – Lehký olej 100 ml

system-professional-cc63

CC63 – Perfect Ends 40 ml

A co s tím, když jsou na tom délky hodně špatně? Doporučujeme zastřihnout a hned po návštěvě u kadeřníka pečovat, pečovat a pečovat! Pro vlasy, které jsou narušené třeba i vlivem nešetrného zesvětlování, nebo žehlení – zkuste pěnu Perfect Hair. A pokud hledáte skutečně intenzivní kúru, která vaše vlasy posilní od kořínků po konečky Alpha Energy sérum.

Objem a intenzivní výživa

webimage-7534942F-5E84-4C81-9715BC799F66ED8F

R5 – Repair Perfect Hair 150 ml

489a67dd-bf87-4114-82ad-ca714b241274-opt

X5A – Alpha Energy 100 ml

Nezapomínejte – krásné a zdravé vlasy nejsou jen o šikovném kadeřníkovi a kvalitních produktech. Je to také o šetrných návycích, pravidelnosti a schopnosti v dobré domácí péči vytrvat. Moc rádi vám s vaší domácí péči poradíme u nás na Instagramu, nebo na našem online chatu, který najdete přímo na našem e-shopu. Jsme online každý všední den od 9 do 17. Napište nám!