Péče o pánské vlasy už není záhada!

Tyhle řádky jsou pro vás, naši milí pánové! Konečně je u nás na blogu článek zaměřený na vaše nejčastější vlasové otázky. Vaše otázky – naše odpovědi! Máme ale takové tušení, že následující řádky ocení možná i ženy. Věříme totiž, že to doma vyřídíte vašemu partnerovi, synovi nebo bráchovi. Tak jdeme na to! 

Jaké jsou tři základní pravidla v péči o pánské vlasy? 

“Pokud bych to měla shrnout do jedné věty, je to důsledná péče o vlasovou pokožku, šetrný a kvalitní šampon a pravidelná návštěva kadeřníka,” říká kadeřnice Lucie. Pojďme se na to podívat blíže. Z naší zkušenosti muži většinou péči o vlasy moc neřeší. A když už se zajímají, je to většinou z toho důvodu, že je něco trápí. Mezi nejčastější trable patří lupy, červenání a pnutí pokožky, drobné šupinky, rychlé maštění, případně vypadávání vlasů. Co mají všechny tyto problémy společné? Týkají se vlasové pokožky. Zdravé vlasy totiž začínají u péče o vlasovou pokožku, a tu muži bohužel často zanedbávají. 

Co nejčastěji pánové v péči o vlasy podceňují? 

Výběr kvalitních produktů, pokožku po umytí nefoukají, chodí spát s mokrými vlasy a občas se jim do umývání vlasů dvakrát nechce a odkládají ho. 

Pokud chcete, aby byla vlasová pokožka i vlasy v dobré kondici, je potřeba zahodit produkty z drogerie, které obsahují nerozpustné látky, jež pokožku ucpávají a vlasy obalují. Pro základní péči o pánské vlasy si vystačíte s šamponem. Ten vždy vybírejte s kadeřníkem – dokážete tak totiž zatočit třeba s nepříjemným pnutím, dehydratací pokožky nebo rychlejším maštěním. 

Jedna lahvička šamponu vydrží na poličce několik měsíců, na krátké pánské vlasy je potřeba opravdu kapička – v rukou máte totiž produkt s velmi nabitým složením, který bude skvěle pěnit a vlasy dokonale očistí.  

Dalším nešvarem, který nepříznivě ovlivňuje stav pokožky, je absence foukání vlasů fénem. Po každém umytí se potřebujete co nejrychleji zbavit přebytečné vlhkosti pokožky, která je jinak ideálním prostředím pro vznik lupů a suchých šupinek. Díky pravidelnému foukání vlasů můžete eliminovat také rychlé maštění vlasů. Skvělou zprávou je, že u krátkých vlasů vám zabere foukání dvě tři minutky, ale rozdíl bude obrovský! Slibujeme! 

Jak často je potřeba vlasy mýt? 

Je to individuální – záleží na tom, jak rychle se vaše vlasy mastí, v jakém prostředí pracujete nebo jak často sportujete. S kvalitním šamponem není problém vlasy mýt každý den. Jeho složení pokožku jemně očistí, zanechá ji hydratovanou a také prokrvenou. Pravidelná masáž bříšky prstů navíc příznivě ovlivňuje růst a pevné ukotvení vlasů v pokožce. 

Jaký šampon vybrat? Ideálně to rovnou proberte s vašim kadeřníkem, nebo nám napište na náš online chat – dáme hlavy dohromady, popovídáme si o vašich vlasech a vybereme tu nejlepší možnou variantu.

Pro jednoduchou orientaci mezi šampony od SP máme nápovědu:

Šampon pro bezproblémové vlasy v tuhé variantě: Solid Shampoo Bar

Šampon pro boj s lupy: Anti-Dandruff Shampoo

Šampon posilující pokožku před vypadáváním vlasů: Energy Shampoo 

Velmi oblíbený je mezi našimi pánskými klienty také šampon pro objem Volumize, Smoothen pro kudrnáče, nebo Balance při obtížích s citlivou pokožkou. Parfermace SP šamponů je velmi jemná, a tak není vůbec problém sáhnout při specifickém přání i do této poličky.

Trápí mě lupy! Jak z toho ven? 

Zahoďte agresivní produkty z drogerie, které pokožku extrémně vysušují a dráždí. Teď je potřeba pokožku důkladně očistit a poté hydratovat. Pokud trpíte na opravdu mastné lupy, které se drží u vlasové pokožky, doporučujeme začít s pravidelným shampeelingem, který vám pomůže mechanicky odstranit odumřelé buňky. Poté musí vždy následovat hydratace, o tu se dokáže postarat například Balance nebo Purify Lotion – vodička, kterou aplikujete po umytí přímo k pokožce. Vmasírujte a poté okamžitě vysušte fénem. 

Pozor – zbavit se takových lupů je běh na delší trať. Pokud šampon z drogerie nahradíte profesionálním šamponem, je dost možné, že se stav pokožky na nějakou dobu zhorší – potřebuje si zvyknout na nové složení. Jakmile se to srovná, vyměňte řadu zaměřenou na boj s lupy za šampon s hydratačním složením a k těmto produktům se vraťte jen v případě, že se obtíže zase vrátí. 

Jak předcházet vypadávání vlasů? 

Opět platí výše zmíněné – pečujte o vlasovou pokožku, pravidelně ji prokrvujte lehkou masáží, udržujte ji v suchosti díky fénování. Pokud máte genetické předpoklady k dřívějšímu vypadávání vlasů, zaměřte se na prevenci pomocí sér a tonik na podporu růstu vlasů. Tyto produkty dokážou posílit pokožku a ukotvení vlasů v ní. 

Jaký styling vybrat? 

Hledáte uhlazení nebo naopak chcete vlasům dodat strukturu? Lesk nebo matný efekt? Poraďte se s výběrem u kadeřníka. Je to ta nejlepší cesta, jak nedělat zbytečné přešlapy.

Řekněte si o tip, jak doma vlasy upravovat. Upřímně? Milujeme, když jsou naši klienti zvídaví a o své vlasy se zajímají. Základem pro jednoduchý a rychlý styling je dobrý střih. Dejte si na výběru kadeřníka záležet a najděte si někoho, kdo dokáže vaše vlasy tvarovat přesně podle vašich potřeb.

Máme pro vás ale takový malý “tahák” jak se ve stylingu od System Professional zorientovat:

Pro rozcuchaný look, který má lehkou strukturu: Texturizing Spray

Pro definici tvaru vlasů s matným efektem: Matte Cream

Pro definici tvaru vlasů s lesklým efektem: Sculpting Paste 

Pro lesklý / mokrý efekt s vysokou fixací: Maximum gel

Pro lesklý efekt s přirozeným finishem: Wax Pomade

A co s vousy?

I ty si zaslouží svou péči, zvláště pak pokud pěstujete plnovous, nebo třeba knír. Skvěle můžete o své vousy pečovat jemným olejem Hair & Beard Oil, který upraví strukturu vašich vousů (ale i vlasů). Produkt obsahuje arganový olej, který vlasy krásně posilní a ochrání před každodenními vlivy, vousy zanechá jemné, lesklé a na dotek hebké. 

Pokud naopak svou tvář holíte do hladka, můžete sáhnout po After Shave Balm. Díky němu dopřejte své pokožce po holení hydrataci a jemnou péči. Balzám After Shave Balm zanechává pokožku krásně hladkou a přispívá k její obnově. A voní úplně božsky!