Proč říct “ne” barvě z drogerie

Illumina Color Flash Luxe Step By Step Color Trick 01

Je možné barvit vlasy šetrně? Ano! Není to však možné s krabičkou z drogerie. Chce to šikovného kadeřníka, který pozná, co si k vašim vlasům může dovolit, kvalitní barvy a šetrnou volbu chemického vyvíječe. A právě proto nikdy nenajdete dobré řešení pro barvení vlasů na polici v drogerii. Pojďme se na to podívat blíž!

Jak volíme postup barvení v kadeřnictví

Šetrné barvení začíná počáteční konzultací s kadeřníkem – vaše představa versus možnosti vašich vlasů. Hodnotíme váš typ vlasů a to, v jakém stavu jsou, jak moc vás trápí šediny… Ve většině případů nesaháme po jednom odstínu, ale volíme jejich kombinaci v závislosti na vaší přirozené barvě celého vlasu nebo odrostu a délek. Stejně tak kadeřník nemíchá do každé barvy stejně silný vyvíječ – vždy záleží na konkrétních vlasech klientky. A přesně to jsou ty body, ve kterých barevná krabička z drogerie selhává.

Jak funguje barva z drogerie

Vyvíječ je mnohonásobně silnější, než jaký by zvolil kadeřník. Cílem barvy z drogerie je “chytnout” všem. Kvůli tomu balí výrobci do krabičky zbytečně silné a drastické vyvíječe, které vlasy nenávratně poničí.

Barva z drogerie nepozná, jaký odstín je váš původní – stejná barva chytá úplně jinak na přírodní odrost, na vlas barvený nebo odbarvený. Ano, ty tři barevné proužky “před a po” na krabičce nejsou žádná jistota. A tak přicházejí na svět svítící odrosty a flekaté přechody.

Co se s vlasy děje po delší době domácího barvení

První barvení barvou z drogerie na panenský vlas může na pohled dopadnout dobře. Problém však nastává ve chvíli, kdy barvu vrstvíte či dobarvujete odrost a prostě to netrefíte. Vrstvení pigmentu způsobuje, že vlas obalujete další a další barvou, a tak vlasy postupem času tmavnou. Ano, i když používáte stále stejnou barvu, odrost je najednou světlejší než zbytek vlasů, které již zažily několik aplikací této barvy.

Nešetrné barvení ovlivňuje poréznost vlasu, tedy stav vlasové kutikuly. Vlasy se stávají matnými a velmi suchými – touží po kvalitním hloubkovém vyživení a jsou nenávratně poničeny. Barva z drogerie se zažírá hluboko do vlasu – proto je pak tak obtížné ji stáhnout.

Velkým problém je také to, že dlouhodobé vrstvení barvy na vlas způsobí, že vlasy nejsou schopné nasáknout ani velmi kvalitní péči, a tak slábnou víc a víc.

Jak skončit s domácím barvením?

Najděte si dobrého kadeřníka, který dokáže navrhnout šetrný postup stažení barvy z drogerie a nastavit kvalitní domácí péči. Vlasy potřebují restart!

Služba, kterou v tomto případě poptáváte, se jmenuje “čištění” vlasů. Díky účinným látkám této “lázně” je možné barvu z vlasů postupně zesvětlit, a tím vlas očistit od nánosů barvy z drogerie. Díky tomu se vlasy, které trápí nechtěné tmavnutí, zbaví pigmentů a následně je možné je obarvit kvalitně a šetrně, se vší kadeřnickou odborností.

Ani takové stažení barvy nemusí být hned napoprvé zázračné. Bohužel se může také stát, že je barva ve vlasu opravdu hluboko, a proces je nutné opakovat několikrát. To vše vám váš kadeřník do detailu popíše při osobní konzultaci.

Druhou variantou je celkové odbarvení vlasů. Takové zesvětlování vlasů je také na několik sezení, zároveň zásadně ovlivňuje kvalitu vlasu. Jde to, ale pomalu.

Nebojte se zeptat kadeřníka, jak dlouho může celý postup zabrat a také na finanční odhad celé “operace” – abyste od začátku měla jasno a nedošlo ke zklamání.

A my vám brzy sepíšeme speciální povídání o tom, jak s barvením z drogerie přestat a jaký postup vás u kadeřníka čeká, co vy na to?

Proč je o barvené vlasy nutné pečovat kvalitní kosmetikou?

Barvení je chemický proces – barva působí hluboko ve vlasu a naruší jej. Právě proto je každé barvení (a ještě více to platí v případě zesvětlování – balayage, melírování) nutné doplnit kvalitní domácí péčí.

Ta vlasům dodá to, co jim tento chemický proces vzal, ale také pomáhá barevný výsledek od kadeřníka udržet. U barvených vlasů by v péči nikdy neměl scházet profesionální šampon, kondicionér a jednou za 3–4 mytí také hloubkově pečující maska.