Proč se vlasy bez foukané neobejdou?

Img 3617

Vlasy je potřeba foukat – vždy, a šetrně. Pravidelné foukání rovná se zdravá vlasová pokožka a zdravá pokožka znamená krásné vlasy. Tuhle rovnici nijak neoklamete.

Proč musíte vlasy foukat?

Když vlasy necháváte uschnout volně, vzniká u pokožky zbytečná vlhkost. Ta může způsobit nepříjemnosti jako jsou plísně, lupy nebo třeba vyšší tvorba mazu.

Po fénu byste měla sahat ihned po umytí vlasů – žádné dlouhé producírování v turbanu není žádoucí. Takové ty obrázky, kdy si dlouhonohá kráska lakuje nehty v turbanu? Vymažte je z hlavy a dejte svým vlasům prioritu.

Nikdy byste neměla chodit spát s mokrou hlavou. V tomto případě nejde “jen” o pokožku hlavy, ale o celý vlas. Mokré vlasy jsou velmi křehké, hrozí tedy nejen jejich polámání, ale také zacuchání.

Co se s vlasem při foukání děje?

Tento příběh začíná už u umývání vlasů. Voda a šampon vlas otevírají – aby z něj mohly odejít nečistoty, kondicionér ho pak hezky zavírá. A o takové šikovné finální uzavření vlasu se pak postará také teplo – to vlas uzavře dokonale. Uzavřený vlas rovná se odolnější vlas. Proud vzduchu tedy dovírá šupinky vlasové kutikuly, tím se vlas vyhladí a bude lesklejší.

Na úhlu fénu extrémně záleží

Častou chybou při foukané je špatný úhel fénu na kartáč. Nikdy nepřikládejte hubici kolmo k vlasu nebo dokonce proti vlasu. Proč je to špatně? Opět k pohádce o vlasové kutikule – vlasové vlákno chceme uhladit a uzavřít, ne rozfoukávat a narušovat.

Vyberte si kvalitní fén

Možná si myslíte, že vám celý život říkali, že horký vzduch je pro vlasy zlo. Nemusí tomu tak být. Stačí si pořídit dva pomocníky – kvalitní fén a termální ochranu.

Fén Dyson, kartáč Y.S. Park pro rychlou foukanou, termální ochrana a bezoplachový kondicionér

Kvalitní fén by neměl vlasy pálit. Při výběru doporučujeme koukat na možnosti nastavení teploty a síly vzduchu. Pro pohodlnou foukanou doporučujeme volit fén s dostatečně dlouhým kabelem a příjemnou váhou. Ve Spellu milujeme fény značky Dyson. Tyto fény jsou úžasně lehké, šetrné a výkonné. Pokud koukáte po dostupnějším modelu, zkuste profesionální fény značky Wella Professionals, Parlux, GHD, nebo třeba Bio Ionic.

O fén se dobře starejte. Pokud je to možné, pravidelně čistěte filtr a jednou za čas zkontrolujte také to, zda se fén nepřepaluje. Jak poznat vhodnou teplotu? Ze vzdálenosti 20 cm foukejte na dlaň. Vydržíte to 10 vteřin? Pak se nemusíte bát, váš fén je v kondici.

Fény italské značky Parlux

Fén Parlux Alyon Matt Black

Parlux Alyon Matt Graphite

Parlux Alyon Jade

Parlux Alyon Night Blue

Nezapomínejte na termální ochranu – nikdy

My ve Spellu milujeme termální ochranu Thermal Image od Wella Professionals a Heat Styling Spray od značky Paul Mitchell Clean Beauty.

Thermal Image se skládá ze dvou složek. Vodní složka vlas chrání před teplem a olejová část vlas perfektně vyhlazuje a dodává mu lesk. Thermal Image navíc lehce tuží, a tak vlas krásně podrží v požadovaném tvaru. O lehkou fixaci a přirozený lesk se zrovna tak stará k přírodě maximálně šetrný Heat Styling Spray. Lahvička tvořená z 93% čistými ingrediencemi a naprosto božskou vůní. Šťavnaté jablíčko tak akorát doplněné o lehké tóny levandule, citronu a medu = láska!

Složky obou sprejů je třeba pořádně protřepat. Pak nastříkat do vlasů ze vzdálenosti asi 20 cm. Můžete tak ošetřit rovnou celé vlasy, ale pokud máte vlasy hustější, můžete spreje používat vždy na konkrétní sekce během tepelné úpravy. Důležité je nezapomenout na žádnou část vlasů. Soustřeďte se také na spodní a zadní vlasy, které jsou často opomíjeny.

Termální spreje ve vlasech velmi rychle usychají. Pokud je aplikujete do suchých vlasů a čeká vás žehlička nebo kulma, nejprve vlasy profoukněte fénem. Nikdy byste neměla přikládat teplý nástroj na vlhké vlasy. Pamatujte, že tato forma aplikace by měla být spíše výjimečnou záležitostí. Pokud toužíte po dokonale rovných vlasech nebo precizních vlnách, sáhněte po žehličce či kulmě bezprostředně po umytí a vysušení vlasů fénem.

EIMI – Thermal Image 150 ml

Clean Beauty – Heat Styling Spray 150 ml

Jak vybrat kartáč na foukanou

Pokud s foukanou teprve začínáte a hledáte tu nejsnadnější cestu, doporučujeme sáhnout po plochém kartáči, který kombinuje přírodní a syntetické štětiny. U nás ve Spellu milujeme kartáč od Y.S. Park, kterému říkáme želva. Ten je báječný nejen pro běžné rozčesávání, ale díky průduchům také pro foukačku.

Kulatý kartáč, který kombinuje přírodní a syntetické štětiny od Y.S. Park je takové Ferrari mezi kulatými kartáči. Je to kousek, který milují profesionálové po celém světě, kartáč který vám na domácí foukanou vydrží dlouhé roky. Je úžasný pro husté a nepoddajné vlasy, které potřebují vyhladit, nebo pro ty, co chtějí svou foukanou posunout na tu nejvyšší úroveň.

Co se týče průměru kulatého kartáče, ten volíme podle délky vlasů. Ty nejmenší si zamilují krátké vlasy, střední průměr je určený pro polodlouhé vlasy, ty největší jsou pak pro dlouhovlásky.